Rijangst

Rijangst

Informatie over primaire rijangst en fobische rijangst

foto_3Heb je rijangst? Voordat je hier een antwoord op geeft gaan we eerst een definitie geven over angst, zodat we een heldere discussie hebben. Angst is: extreme zorgen hebben over dingen die nog moeten gebeuren. Of angst is een reactie op een actuele gebeurtenis.

Een definitie voor een fobie: dit is een angst welke nogal irreëeel is, en meestal is gekoppeld aan een object of een bepaalde situatie. Irreëel in de zin van: het gevaar wordt als véél te groot ervaren in vergelijking met de objectieve werkelijkheid, in de overtuiging en in het gevoel van de lijder aan de fobie.

Een fobie uit zich vaak door een intense en snelle paniekreactie, maar kan ook meer gelijkmatig een intense afkeer en angstreactie zijn. Paniekaanvallen kunnen verschillende symptomen hebben zoals verstarrende of trillende spieren, gevoel van duizeligheid of onwezenlijkheid, hyperventilatie, en nog veel meer. Zoals in de definitie staat is een fobie erg specifiek. In samenhang met autorijden uit de fobie zich vaak op een bepaalde plek. Zoals op snelwegen zonder vluchtstrook, inhalen van vrachtwagens, in tunnels of op hoge bruggen, langs water rijden, in de file vast komen zitten, enzovoort. De fobie kan een gevolg zijn van een aanrijding of bijna aanrijding. Maar vaker is zij ontstaan in een periode van fysieke en/of psychische overbelasting.

Een fobie achter het stuur of als passagier is rijangst, maar niet elke vorm van rijangst is een fobie. Want er is ook rijangst welke deels of zelfs geheel wél reel is. Dergelijke rijangst noemen wij ‘primaire rijangst’. Primaire rijangst uit zich vaak op allerlei  manieren, bijvoorbeeld: het gevoel te hebben niet altijd het overzicht te hebben zoals op onbekende drukke kruispunten of moeten invoegen op een drukke snelweg, opeens niet te zullen weten wat te doen, of een technisch bedieningsprobleem zoals de hellingproef, achteruit inparkeren in een smal vak, enzovoort.

Een belangrijk onderdeel is dan bijvoorbeeld om de primair rijangstige gereedschap te geven waarmee hij of zij het overzicht wel weet te krijgen en dat ook te bewaren. Door onze unieke aanpak hebben wij al heel wat rijbewijsbezitters weer op weg geholpen. Dit zijn wel heel andere dingen dan iemand opleiden om op te gaan voor een rijbewijs examen. Misschien denk je: “Dat kan ik nooit!”. Schrijf dan in voor een intake en geef het een kans. Primaire rijangst is meestal een vrouwen ding. Waarbij er vroeger in de rijopleiding totaal geen rekening is gehouden met allerlei ruimtelijke zaken of wat je daar dan zoekt en wat je nodig hebt om met plezier te kunnen autorijden. Ze hebben niet leren autorijden maar examen doen.

Een fobie geeft vaak de overtuiging en het gevoel de controle over de auto kwijt te raken tijdens de paniekaanval, en zo een gevaar op de weg te zijn. Die angst hiervoor is eigenlijk de angel van de fobie achter het stuur. Hiervoor hebben wij een zeer effectieve heel concrete aanpak, gebaseerd op ondermeer kennis uit de neuropsychologie. Zodat je tijdens de ergste paniekaanval ervaart voldoende controle over jezelf en volledige controle over de auto te zullen houden.

Uitgebreide diagnose

De rijangst diagnose is voor diegene die al een rijbewijs heeft. Wanneer je erg opziet tegen autorijden maar nog geen rijbewijs hebt, schrijf dan in bij de FEM-rijopleiding voor een kennismakingsles. En voor een  diagnose-adviesrit als je al veel lessen elders hebt gehad. Check ook even de reacties bij klantenvertellen.nl .

De rijangst intake duurt 2,5 uur. Het begint met een ontspannen gesprek met een kop koffie/thee om uw probleem in kaart te brengen. Daarna hebben we een voorzichtige start in de lesauto. Aan het einde het advies over hoe wij uw probleem samen met u kunnen aanpakken. Eventueel is er een automaat beschikbaar.

Rijschool Alphenaar werkt al jaren met veel plezier samen met Jan Voerman, die afgelopen 25 jaar heel veel kennis en inzicht over deze problemen heeft vergaard en die kennis heeft omgezet in concrete gereedschappen die heel goed werken. De Heer Voerman heeft zelf ooit een fobie gehad en weet dus uit ervaring waar hij over spreekt. De fobie klanten kunnen effectief geholpen worden. Voor de primair rijangstigen verandert door onze unieke aanpak hun belevingswereld en ga je op een andere manier naar het autorijden kijken. “Dus het kan allemaal wel ontspannen!”, of “Wat heb ik vroeger eigenlijk geleerd?”. Dat zijn de dingen die ik regelmatig hoor.

Voor uitgebreide informatie waarmee veel mensen de afgelopen 25 jaar eindelijk vonden wat ze zochten: kijk op de website van RijRelaxed Nederland: www.rijrelaxed.nl.